Je ziet ze niet echt duidelijk, door Oeds zijn broek, de mooie lange haren bij zijn achterwerk. Soms krijg ik de vraag “Is het een mannetje?”. 
Ja dus, een reu…met kroonjuwelen.

En wat nou zo leuk is aan een reu, tenminste dat vind ik…. is dat er wel eens haantjes gedrag is. Staart gaat hoog in een krul op de rug, andere hond wordt de weg versperd, gewicht gaat op de voorhand en Oeds loopt nog nèt niet op zijn tenen om zich maar groot te maken. 
Vooral als er een geschikt teefje is en er meerdere reuen bij zijn, dan zie je het gedrag van de intacte reuen veranderen.
Je moet natuurlijk als reu wel je beste beentje voor zetten, anders ben je niet in the picture bij dat teefje. Gemiste kans, dat zou zonde zijn 😉 

Ik moet Oeds wel eens tot de orde moet roepen. En dan moet hij ophouden met imponeren en stoer doen.
Vooral bij reuen die stukken kleiner dan hem zijn, vind ik dat hij daar niet zo stoer tegen hoeft te doen.
Gemakkelijke succesjes halen, vind ik goedkoop.
Zoek dan een ‘Rico Verhoeven op vier pootjes’ als je zo nodig stoer wilt doen.
Het komt wel eens voor hoor, dat hij zijn meerdere moet erkennen. En ik laat dit (meestal) dan ook gaan.
Het is voor Oeds belangrijk om winst èn verlies te ervaren. Het moet in balans zijn.
Het is een hond, geen mens…honden lossen zaken onderling anders op dan mensen. Dus als er een keertje gedoe is en een opstootje, so be it….


Te veel winstmomenten zou kunnen leiden tot een arrogant Oedsje. Maar te veel verlies kan hem ook uit balans brengen, de andere kant op, richting onzekerheid. Ik monitor dus Oeds zijn gedrag en (waar nodig) stuur ik bij.
Oeds treft natuurlijk tijdens de workshops allerlei verschillende honden, reuen, teven, groot en klein, stoere honden en onzekere exemplaren. Ik heb dus een keur aan mogelijkheden om hem winst en verlies te laten ervaren. 
Ik adviseer iedere hondenbezitter om goed te kijken naar gedrag.
Zorg voor winst- en verlies, bewaak de balans. Dit is zowel bij reuen als teven van belang.

De flinke ballen op de foto’s zijn trouwens van Baron. Baron is een Duitse Staande, draadhaar. Gezien Baron zijn naam, zijn het bijna letterlijk kroonjuwelen, adellijke ballen 🙂 
Baron kan een behoorlijk heertje zijn. Maar ook Baron heeft een baas die hem begrenst in zijn stoere gedrag, hij krijgt dus niet de kans om constant over Oeds heen te gaan staan, hem af te blokken of zijn kop op Oeds zijn schouders te leggen. En dat is goed, Baron hoeft dat niet onbeperkt te doen. Oeds en Baron gaan prima met elkaar om, ook met andere intacte reuen trouwens.
Uiteindelijk bepalen wij als hondenbezitters wat we voor gedrag willen zien bij onze honden. 

Althans, we doen onze best om gedrag te sturen.
Maar onze honden zijn ook geen robots, laten we daar duidelijk over zijn. Kan je nog zoveel gehoorzaamheidslesjes gevolgd hebben, als de baas niet binnen bereik is…. soort van ‘als de kat van huis is, dansen de muizen’.
Het is dus wel wenselijk om je hond in de buurt te houden. En mocht het nou toch eens zo zijn dat je iets overkomt wat je niet had kunnen overzien, wees dan niet te streng voor jezelf. En misschien nog wel belangrijker, wees niet te streng voor een andere hondenbezitter die iets ontkomt of die hondenbezitter die een verkeerde inschatting maakte. Heb begrip voor elkaar, maak excuses, maar aanvaard ze ook. #doelief

Hoe meer je op de relatiezijde werkt, hoe makkelijker het wordt om je reu af en toe even tot de orde te roepen.
Niet alleen in contact met andere honden, maar ook binnenshuis. 
Castreren is wat mij betreft vanwege gedrag niet (of zelden) nodig bij reuen, werken aan relatie en de hond bijbrengen wat voor gedrag we willen zien dàt is wat de hond nodig heeft, duidelijkheid!
Het leven in de mensenwereld is al ingewikkeld zat voor een hond.

Laten we honden gewoon HOND laten…laten we ook accepteren dat honden op hondse wijze handelen, ook al vinden wij daar als hondenbezitters wel eens wat van; het zijn eenvoudigweg GEEN MENSEN.

Nou vooruit, gewoon omdat het kan…. nog een expliciete foto van de adellijke ballen, van Baron.
Bedankt Bas voor deze foto’s met ballen!  

˜”*°• it has to be fun •°*”˜

Volg mij op socialmedia