Wat ik een leuk tijdverdrijf vind is om er samen met Oeds op uit te trekken. Het liefste wandel ik in de bossen. In het bos bij Dwingeloo ben ik vaak te vinden, maar ook in Boswachterij Ruinen (Koekangerveld) kom ik graag. 
Beide hebben een losloopgebied en met de deelnemers van mijn workshops spreek ik hier ook wel af.
Het bos bij Dwingeloo is heuvelachtig, ik vind het net een sprookjesbos (inclusief wolf 😉 ).

Tijdens mijn wandelingen neem ik de canvas dummy’s mee, zodat we samen ons jachtspelletje kunnen spelen.
Ik doe dus zelf jachttraining, maar alleen met een dummy en een rubberen eend. 
Oeds is een Friese stabij, een jachthond dus. De Friese stabij is ingedeeld bij de ‘Voorstaande honden’. Voorstaan = dat de hond aangeeft dat er wild in de buurt is,  de voorpoot gaat vervolgens omhoog en de hond staat stil (het voorstaan) zodat de jager positie kan innemen, vervolgens stoot de hond het wild op en de jager kan een schot lossen. 
Oeds doet dat voorstaande werk niet, ik heb hem nog nooit voor zien staan.
Maar apporteren kan hij als de beste en hij rent de pootjes uit zijn lijf voor de dummy, dus dat is ons spelletje geworden.
Thuis bedenk ik dan al wat ik die wandeling ga doen. Afhankelijk van wat ik bedenk neem ik één, twee of meer dummy’s mee. Deze wandeling nam ik ook een tennisbal mee. Want met een balletje kun je leuke dingen doen in het heuvelachtige bos. 

Wandelen en trainen
Het maken van een wandeling en dan tussendoor een training doen is iets wat ik iedere hondenbezitter kan aanbevelen. Maak thuis een goed doordacht plan van wat je wilt gaan trainen. Bedenk hoe je de oefening gaat opbouwen en wat je nodig bent aan hulpmiddelen en waar je de oefening gaat doen.

Vervolgens ga je wandelen en op de geschikte locatie ga je de oefening uitvoeren. Merk je dat het niet lukt zoals jij had bedacht, stop dan…. ga niet improviseren want je mist dan de opbouw in je oefening. Nee, gewoon stoppen, geniet van de wandeling met je hond en ga thuis nadenken over wat er niet goed ging en bedenk een nieuw plan.

Oefening afstoppen
Ik heb bedacht dat ik met Oeds het afstoppen weer eens ga oefenen, lange tijd niet gedaan.
En als je een poos een oefening niet doet met je hond kan het zijn dat de hond je aan staat te kijken van ‘geen idee wat je bedoelt, maar dit heb je mij nooit geleerd’.  
Zo goed en kwaad als dat het ging heb ik ook een filmpje gemaakt van de oefening die ik met Oeds heb gedaan tijdens de wandeling. Het ging heel goed, ach die kop ook als hij een bal ziet en de snelheid als hij hem mag gaan halen…..wat een tophondje (ik ben verder niet bevooroordeeld natuurlijk). 

Nou geniet even van het filmpje zou ik zeggen!

En tot een volgende HONDENVOER.

˜”*°• it has to be fun •°*”˜

Een dagje uitvalgedrag

Omdat er altijd wat te leren valt, gingen Mariska en ik samen op pad. We hadden ons opgegeven voor een lezing en praktijkdag over uitvallende honden. De dag bestond uit theorie in de vorm van een lezing en we konden meekijken met een aantal workshops waar...

Maak het verschil

Zoals je vast wel weet, loop ik met Oeds meestal los waar het kan. En ik zeg met opzet 'waar het kan' en niet 'waar het mag'. De plaatsen 'waar het mag' worden steeds schaarser namelijk. Dit omdat natuurbeschermers vinden dat honden teveel de natuur verstoren. Of ze...

Weekendje Ameland

Eindelijk weer eens een weekendje Ameland, dat is al weer veel te lang geleden.Dit keer gaan Oeds en ik met Mariska en Snoopy.Mariska is in opleiding om ook Klaas Wijnberg Company trainer te worden.Mariska en ik kunnen het goed met elkaar vinden. En ze draait af en...

De kroonjuwelen

Je ziet ze niet echt duidelijk, door Oeds zijn broek, de mooie lange haren bij zijn achterwerk. Soms krijg ik de vraag "Is het een mannetje?". Ja dus, een reu...met kroonjuwelen. En wat nou zo leuk is aan een reu, tenminste dat vind ik.... is dat er wel eens haantjes...

About Cats & Dogs

Dekentje gepakt, voerbak en wat voer en een aantal konijnenoren. Oeds de auto in en we gaan naar vrienden om Oeds daar te droppen. Nog maar net binnen en Flappie (aka Oeds) heeft de eerste knuffel al weer te pakken. Bakkie koffie doen even kletsen en dan de auto in...